Har du brug for hjælp til skødeskrivning?
Find den rette skødepakke til dine behov.
Forside » FAQ » Fortrydelsesret ved boligkøb: Alt om regler og frister 2023

Fortrydelsesret ved boligkøb: Alt om regler og frister 2025

fortrydelsesret

Af Skøde Centret

I livets mange beslutninger er boligkøb et af de mest betydningsfulde. Det er en beslutning, der ikke kun har stor økonomisk betydning, men også påvirker vores livskvalitet i mange år fremover. Men hvad nu, hvis vi efter købsaftalens underskrivelse indser, at vi har begået en fejl? Her kommer fortrydelsesretten ved boligkøb ind i billedet. Den giver os en kort periode til at genoverveje vores beslutning og, om nødvendigt, trække os ud af aftalen.

Hvad er loven om fortrydelsesret ved boligkøb?

Fortrydelsesretten ved boligkøb er reguleret i dansk lov, nærmere betegnet “lov om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendom“, ofte blot omtalt som “forbrugerbeskyttelsesloven”. Denne lov sikrer, at købere har ret til at fortryde købet af en bolig inden for en bestemt periode og under visse betingelser.


Brug for hjælp til skødeskrivning?

Find skødepakke der passer til dine behov:


Hvem gælder fortrydelsesretten for?

Fortrydelsesretten gælder for private købere, det vil sige personer, der køber en bolig til eget brug. Erhvervsmæssige købere, det vil sige personer eller selskaber, der køber ejendomme med det formål at udleje eller anvende dem til andre erhvervsmæssige formål, har ikke denne rettighed. Så hvis du planlægger at købe en ejendom til udlejning, skal du være ekstra omhyggelig med dit køb, da du ikke kan fortryde det senere.

Hvornår starter fortrydelsesfristen?

Hvornår fristen løber fra, afhænger af om det er køber eller sælger der underskriver købsaftalen først. Hvis det er køber der underskriver først, tæller de 6 hverdage fra første hverdag efter at sælger også har underskrevet købsaftalen.

Hvis det er sælger der underskriver først, tæller de 6 hverdage allerede fra første hverdag efter at køber har modtaget sælgers underskrift, også selvom køber ikke selv har underskrevet endnu.

Underskriftsdagen tæller ikke med.

Med andre ord, skal begge parter have underskrevet købsaftalen, før fristen begynder. Så længe der blot er tale om et købstilbud som endnu ikke er accepteret af sælger, er fristen ikke startet.

Hvad koster det at fortryde handlen?

omkostninger ved boligkoeb

Denne fortrydelsesret koster en godtgørelse på 1 % af ejendommens pris at anvende og beløbet skal betales til sælger senest inden udløbet af de 6 hverdage. Efter de 6 hverdage er handlen bindende.

Det er altså ikke gratis at fortryde et boligkøb hvis man gør brug af denne lovpligtige fortrydelsesret.

Hvordan fortryder jeg?

Du skal inden 6 hverdage give sælger eller dennes repræsentant (ejendomsmægler) skriftlig besked om at du ønsker at fortryde handlen. Indenfor samme frist skal du have betalt 1% af købesummen til sælger eller medvirkende ejendomsmægler.

Hvordan fortryder jeg uden at det koster 1% af købesummen?

Sideløbende med denne lovpligtige fortrydelsesret er der normalt i købsaftalen taget forbehold for din advokat/rådgivers godkendelse af handlen. Dette forbehold er i modsætning til den lovpligtige fortrydelsesret gratis at anvende.

Dette forbehold kan være en stor hjælp, da det giver køberen mere tid til at gennemgå papirerne og alle detaljerne i aftalen. I praksis fungerer rådgiverforbeholdet ved, at køberen, efter at have underskrevet købsaftalen, får sin rådgiver til at gennemgå aftalen. Hvis rådgiveren ikke godkender aftalen, kan køberen trække sig uden at skulle betale nogen form for godtgørelse.

Er der nogen undtagelser fra fortrydelsesretten ved boligkøb?

Fortrydelsesretten gælder fx ikke, hvis du har købt en bolig til erhvervsmæssigt brug. Dette omfatter f.eks. boliger, der skal udlejes, eller boliger, der skal anvendes til andre erhvervsmæssige formål.

Hvordan kan jeg sikre mig bedst muligt ved boligkøb?

At købe en bolig er en stor beslutning, og det er vigtigt at være så velinformeret som muligt. Først og fremmest skal du sørge for at forstå alle vilkårene i købsaftalen, herunder prisen, ejendommens tilstand og eventuelle forpligtelser, der følger med ejendommen. Det kan også være en god ide at få en uvildig rådgiver til at gennemgå aftalen med dig. Endelig bør du altid overveje, om boligen virkelig opfylder dine behov, før du underskriver købsaftalen.

Brug for hjælp til skødeskrivning?

Find skødepakke der passer til dine behov:

Scroll to Top