Har du brug for hjælp til skødeskrivning?
Find den rette skødepakke til dine behov.
Forside » Jura » Ulovlige elinstallationer – hvad skal man være opmærksom på?

Ulovlige elinstallationer – hvad skal man være opmærksom på?

el-installationer

Af Skøde Centret

Ifølge Energistyrelsen skal man være særligt opmærksom på ulovlige elinstallationer, da de kan medføre alvorlige farer for både ejendommen og dens beboere. Derfor er det vigtigt at kende til de forskellige typer af ulovlige elinstallationer, så man kan undgå dem på sin ejendom.

Hvad er ulovlige elinstallationer?

Ulovlige elinstallationer ses ofte, når boligejere selv ordner det elektriske arbejde som fx at reparere lyset eller en samling bag væggen, på trods af at kun en autoriseret el-installatør må gøre dette. Det kan give anledning til ubehagelige overraskelser for en fremtidig køber af boligen. Som boligkøber er det derfor en problemstilling der er vigtig at forholde sig til, og din juridiske køberrådgiver kan hjælpe dig med dette.

Hvad kan der ske, hvis man har ulovlige elinstallationer?

Ulovlige elinstallationer kan være farlige, og give anledning til brand, personskade og dødsfald. Det er derfor vigtigt at få dem ordnet af en autoriseret el-installatør.

Der er flere ting, man skal være opmærksom på, når man skal have ordnet en ulovlig elinstallation. For det første skal man sikre sig, at der ikke er nogen ledninger, der er kommet i klemme eller er beskadiget. For det andet skal man sikre sig, at der ikke er nogen kortslutninger, fejl i indbyggede spots i loftet eller lignende. Endelig skal man tjekke, at der ikke er nogen fejl på selve HPFI relæet.


Brug for hjælp til skødeskrivning?

Find skødepakke der passer til dine behov:


Det er derfor vigtigt at få ordnet ulovlige elinstallationer af en autoriseret el-installatør.

Hvordan undgå jeg problemer ved huskøb?

Når det kommer til at sikre sig mod ovennævnte, kan det være en god ide at lave en ejerskifteforsikring med udvidet dækning kombineret med en el-installationsrapport. Så er både køber og sælger godt dækket ind. Dog er det vigtigt at bide mærke i, at der er grænser for, hvor meget forsikringen kan udbetale. Derfor skal man også være opmærksomme på indholdet i købsaftalen, så sælger ikke derved fraskriver sig ansvar fra ulovligheder.

Er det anderledes ved køb af ejerlejlighed?

Vedrørende handel med ejerlejligheder er det sværere at forbygge svindel eller ulovligheder, fordi der ikke bliver udarbejdet en tilstands- eller el-rapport for disse. Ikke desto mindre kan man drage sælger til ansvar angående dennes 10-årige mangelansvar.

Det er muligt for køber at kræve erstatning, hvis sælger selv har udført ulovlige elinstallationer på ejendommen uden at oplyse dette. Har sælger tværtimod intet kendskab haft til dette, kan køber som regel kun kræve et forholdsmæssigt afslag i købsprisen, hvis det omhandler et betydeligt problem.

Dette betyder dog ikke at du bare skal få en elektriker til at gå i gang med at udbedre manglerne inden afklaring med modparten. Du kan i så fald sætte muligheden for erstatning på spil og du bør derfor vente til der er afklaring af hvem der skal betale udgifterne.

Er det en god ide at få undersøgt el-installationerne?

Det kan være en rigtig god ide at få undersøgt elinstallationerne i ejendommen inden et boligkøb bliver endeligt og bindende. Dette gøres af en sagkyndig, for at anskueliggøre om alle regler i forhold til elinstallationer er overholdt i boligen.

Dette bør derfor ske inden købsaftalen underskrives, hvis ikke der i stedet tages et forbehold i købsaftalen.

Selvom et el-tjek ikke umiddelbart angiver nogle problemer med el, kan sælger muligvis stadig holdes ansvarlig selvom eventuelle mangler først opdages senere.

Brug for hjælp til skødeskrivning?

Find skødepakke der passer til dine behov:

Scroll to Top