Fugt i kælderen er et almindeligt problem, som mange boligejere står over for. Det er ikke kun ubehageligt, men kan også skabe skader på huset, hvis det ikke behandles korrekt. Det er derfor vigtigt at vide, hvordan man kan håndtere fugtproblemer i kælderen, så man kan undgå skader og bevare husets værdi. I denne artikel vil vi gennemgå de forskellige måder, man kan håndtere fugtproblemer i kælderen.
Hvorfor er det et problem?
Har du opdaget at du har fugt i kælder eller kældervægge? Så er det et problem du bør undersøge nærmere.
Der er en række måder at løse fugtskader på, men før du går i gang med det, er det vigtigt at du finder kilden til fugten. Hvis du ikke selv kan finde årsagen, eller er du tvivl, så ville den bedste ide være at finde en fagmand.
Fugtskader kan være et problem for det indbo og løsøre der måtte være i kælderen, men det værste problem er at der kan komme vækst af skimmelsvamp i bygningen, hvilket får væggene til at slå revner, og murværket til at smuldre. Herudover er skimmelsvamp sundhedsskadeligt.
Brug for hjælp til skødeskrivning?
Find skødepakke der passer til dine behov:
Årsager til fugt i kælderen?
Der kan være mange årsager til fugt i kælderen. Det kan være utætte vinduer og døre, manglende eller dårlig ventilation, eller en konstruktion der ikke er lavet korrekt eller med korrekte materialer.
Nogle gange kan årsagen også være, at grundvandet stiger som følge af hårdt regnvejr.
Hvad er symptomerne på fugt i kælder?
Har du en sur og fugtig lugt i kælderen, fugtskjolder på vægge og gulve, fugtige inder- og ydervægge og revner eller afskallinger er det ofte tegn på fugtproblemer.
Du kan også tjekke for fugt med et såkaldt hydrometer. Med et hydrometer kan du holde øje med at du har den rigtige luftfugtighed. Luftfugtigheden skal ideelt set ligge omkring 60%.
Mange vælger at forsøge at løse problemet med en stærk og tæt indvendig pudsning, vandtætte lag og damptætte malingstyper. Men det løser ofte ikke problemet.
Hvis væggene bliver tætte indvendig, vil fugtigheden i væggene stige. Årsagen er, at væggen ikke kan skille sig af med fugtigheden, og det bevirker herefter at fugten stiger op til stueetage, og laver angreb her. Derfor er isolering af fugtige vægge en dårlig løsning.
Hvad kan jeg gøre ved fugtproblemer?
Hvis du har for høj luftfugtighed, så er det en god ide sikre en ordentlig udluftning, og at holde en ensartet temperatur i alle rum. Men til gengæld skal du passe på med at lufte meget ud om sommeren, da det paradoksalt nok kan føre det endnu mere fugt. Det er fordi den store temperaturforskel giver kondens, og derfor er det den bedste ide at lufte ud tidligt om morgenen og sent aften, når solen ikke står på.
Det kunne være en god ide med en brændeovn eller noget lignende i kælderen, da det kan hjælpe med at få noget af fugten væk hvis man en gang imellem varmer kælderen godt igennem. Men hvis kælderen bruges som opbevaringsrum, så ville det i mange tilfælde være billigere bare at installere en adsorptionsaffugter, i stedet for en brændeovn.
Er der meget fugt i kælderen, kan det være nødvendigt med fugtsikring, hvilket ofte sker med omfangsdræn. Et dræn kan hjælpe med at sikre, at regnvand ikke trænger så nemt ind i fundamentet på huset, da det i stedet ledes væk og hen i en brønd/ afløb. Det mindsker selvsagt risikoen for råd, svamp og mug, og giver dermed et bedre indeklima.
Det vil være en god ide at kontakte et firma med speciale indenfor behandling af fugt, så problemet kan løses effektivt.
Brug for hjælp til skødeskrivning?
Find skødepakke der passer til dine behov: