Har du brug for hjælp til oprettelse af en fremtidsfuldmagt?
Få oprettet fremtidsfuldmagt her.
Forside » Fremtidsfuldmagt » Hvad er forskellen på et værgemål og en fremtidsfuldmagt?

Hvad er forskellen på et værgemål og en fremtidsfuldmagt?

Fremtidsfuldmagt

Af Skøde Centret

Hvad er forskellen mellem en fremtidsfuldmagt og et værgemål?

En fremtidsfuldmagt og et værgemål er to forskellige måder at sikre, at en persons interesser varetages, hvis vedkommende mister evnen til at træffe beslutninger selv.

Fremtidsfuldmagter er frivillige og private alternativer til værgemål. De oprettes af personen selv, mens denne stadig er i stand til at handle fornuftsmæssigt. Man vælger selv, hvem der skal være fremtidsfuldmægtig.

Værgemål derimod besluttes af myndighederne, når en person ikke længere kan varetage egne interesser. En værge udpeges af Familieretshuset eller domstolene.

Oprettelse af en fremtidsfuldmagt kræver registrering og digital underskrift med MitID i Fremtidsfuldmagtsregisteret. Dette gør fuldmagten tilgængelig for relevante parter.


Brug for hjælp til fremtidsfuldmagt?

FÅ OPRETTET SKRÆDDERSYET FREMTIDSFULDMAGT


Fremtidsfuldmagter træder først i kraft, når fuldmagtsgiver bliver ude af stand til at varetage egne forhold. Værgemål iværksættes straks efter beslutningen er truffet.

En fremtidsfuldmægtig har større frihed til at handle på vegne af fuldmagtsgiver. Værger er underlagt mere kontrol og tilsyn fra myndighederne.

Begge ordninger har til formål at beskytte personens interesser, men fremtidsfuldmagter giver større mulighed for selvbestemmelse.

Hvad er fordelen ved at få lavet en fremtidsfuldmagt?

En fremtidsfuldmagt giver tryghed og kontrol over fremtidige beslutninger. Den sikrer, at ens ønsker respekteres, selv hvis man mister evnen til at træffe valg på grund af sygdom eller ulykke.

Fuldmagtsgiver kan selv bestemme hvem der skal varetage vedkommendes interesser

Ved at oprette en fremtidsfuldmagt vælger man selv, hvem der skal håndtere ens personlige og økonomiske forhold. Dette giver kontrol over vigtige beslutninger, selv i tilfælde af demens eller anden helbredsmæssig svækkelse.

Fremtidsfuldmagten er en formel og lovreguleret ordning. Den registreres digitalt i Fremtidsfuldmagtsregisteret og underskrives med MitID. Dette gør fuldmagten tilgængelig for relevante myndigheder og sikrer dens gyldighed.

Ordningen giver mulighed for at specificere, hvordan formuen skal forvaltes og personlige anliggender håndteres. Man kan udpege en eller flere betroede personer til at varetage disse opgaver.

Processen involverer en notar, som attesterer fuldmagten. Dette koster 300 kroner i retsafgift og tilføjer et ekstra lag af sikkerhed.

Hvad kan man ikke med en fremtidsfuldmagt?

En fremtidsfuldmagt har visse begrænsninger. Den giver ikke fuldmægtigen ubegrænset magt over fuldmagtsgiverens anliggender.

Fuldmægtigen kan ikke give større økonomiske gaver på vegne af fuldmagtsgiveren. Dette er for at beskytte fuldmagtsgiverens økonomi.

Fremtidsfuldmagten giver ikke automatisk adgang til fuldmagtsgiverens digitale post. Der kræves særskilt fuldmagt til dette.

Der er kun et hvilende tilsyn med fremtidsfuldmægtige, i modsætning til værger. Dette kan potentielt øge risikoen for misbrug.

Fremtidsfuldmagten kan ikke anvendes til at træffe beslutninger om ægteskab, adoption eller oprettelse af testamente på fuldmagtsgiverens vegne.

I nogle tilfælde kan et værgemål stadig være nødvendigt, selv hvis der foreligger en fremtidsfuldmagt. Dette gælder særligt ved komplekse juridiske eller økonomiske spørgsmål.

Scroll to Top