En fremtidsfuldmagten skal attesteres hos en notar for at være gyldig. I denne artikel vil vi gennemgå processen med at få fremtidsfuldmagten attesteret hos notaren.
Lov om fremtidsfuldmagter trådte i kraft den 1. september 2017, og siden da har det været muligt at lave en fremtidsfuldmagt.
Hvad er en fremtidsfuldmagt?
En fremtidsfuldmagt er et juridisk dokument, der giver en anden person ret til at træffe beslutninger på dine vegne, hvis du en gang i fremtiden ikke selv er i stand til det.
Den er et mere fleksibelt alternativ til et værgemål, da man med en fremtidsfuldmagt på forhånd selv kan bestemme hvem der skal handle på ens vegne, hvis man i fremtiden ikke selv kan gøre det på forsvarlig vis.
Hvorfor skal en fremtidsfuldmagt forbi en notar?
En notar er en uafhængig tredjepart, der kan bekræfte gyldigheden af en fremtidsfuldmagt. Dette er nødvendigt for at sikre, at fremtidsfuldmagten ikke er blevet tvunget eller manipuleret, og at man er ved sine fulde fem og har evne til at handle fornuftsmæssigt.
Hvordan foregår det hos notar?
For at få en fremtidsfuldmagt attesteret hos en notar, skal du først have oprettet selve fremtidsfuldmagten. Oprettelsen sker digitalt via tinglysning.dk, og kan ske via en juridisk rådgiver eller advokat der arbejder med fremtidsfuldmagter.
Hos Skøde Centret kan vi hjælpe dig med oprettelse af fremtidsfuldmagten.
[do_widget id=custom_html-61]
Da dokumentet oprettes digitalt, kan notaren finde dokumentet frem elektronisk når du er hos notaren. Du behøver derfor ikke medbringe en kopi af fremtidsfuldmagten.
Notaren gennemgår dokumentet, og sikrer din identitet. Du bliver stillet nogle spørgsmål, bl.a. for at sikre at du vil vedkendes fuldmagten.
Herefter sørger notaren for at fuldmagten bliver formelt registreret i det offentlige system.
Gebyret forbundet med registreringen, betaler du med det samme hos notaren.
Besøget hos notaren skal ske senest seks måneder efter, at du har oprettet fremtidsfuldmagten.
Hvilke dokumenter skal man medbringe?
I forbindelse med besøget hos notaren, skal du medbringe billedlegitimation med CPR-nummer. Det kan fx være pas eller kørekort.
Hvor finder jeg en notar?
Notaren findes hos de lokale byretter rundt om i landet. Du skal derfor kontakte byretten. Du kan finde adresser via domstol.dk
Når du skal finde en notar, behøver det ikke være en notar som er knyttet til din egen retskreds. Du kan frit vælge en hvilken som helst retskreds der er tættest på hvor du befinder dig. Du kan dermed frit vælge retskreds når det drejer sig om en notar.
Hvad udgifter er der?
Det koster 300 kr. i gebyr til staten at få fremtidsfuldmagten attesteret hos notaren. Dertil kommer et gebyr til Familieretshuset den dag fremtidsfuldmagten skal aktiveres. Dette gebyr er pr. 2023 på kr. 1.010.