Forside » Fremtidsfuldmagt » Kan børn modtage en fremtidsfuldmagt?

Kan børn modtage en fremtidsfuldmagt?

Af Skøde Centret

Fremtidsfuldmagter er et vigtigt redskab for voksne til at planlægge deres fremtid, men mange undrer sig over, om børn også kan modtage denne form for fuldmagt. Børn under 18 år kan ikke modtage en fremtidsfuldmagt, da loven kræver, at både fuldmagtsgiver og fuldmægtig skal være myndige og i stand til at handle fornuftsmæssigt.

Fremtidsfuldmagter er designet til at træde i kraft, når fuldmagtsgiveren ikke længere er i stand til at varetage sine egne anliggender. Dette kræver en forståelse af konsekvenserne ved at oprette og håndtere en sådan fuldmagt, hvilket børn ikke anses for at have.

Selvom børn ikke kan modtage en fremtidsfuldmagt, kan forældre og værger stadig træffe foranstaltninger for at sikre deres børns fremtid gennem andre juridiske midler. Det er vigtigt at forstå de muligheder, der findes for at beskytte mindreåriges interesser i tilfælde af, at forældrene ikke længere kan varetage deres opgaver.

Det er et krav at fuldmægtige er myndig

En fremtidsfuldmagt kan kun gives til personer, der er myndige. Dette betyder, at fuldmægtige skal være fyldt 18 år og have fuld retslig handleevne.

Kravet om myndig alder gælder for alle, der udpeges som fremtidsfuldmægtige. Det er uanset om fuldmagten omfatter økonomiske eller personlige forhold.

Formålet med denne regel er at sikre, at fuldmægtige er modne nok til at varetage ansvaret. De skal kunne træffe vigtige beslutninger på fuldmagtsgiverens vegne.

Det er fuldmagtsgiverens ansvar at vælge myndige personer som fuldmægtige. Hvis en umyndig person udpeges, vil denne del af fremtidsfuldmagten være ugyldig.

Familieretshuset kan afvise at sætte en fremtidsfuldmagt i kraft, hvis fuldmægtige ikke opfylder myndighedskravet. Dette understreger vigtigheden af at overholde denne betingelse.

Krav til en fuldmægtig

En fremtidsfuldmægtig skal være myndig og habil. Det betyder, at personen skal være fyldt 18 år og være i stand til at handle fornuftsmæssigt.

Fuldmægtigen må ikke være under værgemål eller have oprettet en fremtidsfuldmagt for sig selv. Dette sikrer, at fuldmægtigen kan varetage fuldmagtsgivers interesser på forsvarlig vis.

Der er ingen krav om, at fuldmægtigen skal have en bestemt uddannelse eller erhvervserfaring. Det vigtigste er, at fuldmagtsgiver har tillid til den valgte person.

Fuldmægtigen kan være et familiemedlem, en ven eller en anden betroet person. Det er muligt at udpege flere fuldmægtige til forskellige opgaver.

Ved valg af fuldmægtig bør man overveje:

  • Personens pålidelighed og integritet
  • Evne til at håndtere økonomiske og personlige anliggender
  • Kendskab til fuldmagtsgivers ønsker og værdier
  • Villighed til at påtage sig ansvaret

Det er vigtigt at diskutere opgaven med den potentielle fuldmægtig inden udpegelsen. Dette sikrer, at personen er indforstået med ansvaret og forpligtelserne.

Alternative muligheder til en fremtidsfuldmagt for børn

Børn kan ikke modtage en fremtidsfuldmagt, men der findes andre måder at sikre deres interesser på. Forældremyndighed er den primære metode til at varetage børns behov og træffe beslutninger på deres vegne.

I tilfælde af forældrenes død eller manglende evne til at tage sig af barnet, kan en værge udpeges. Værgen får ansvaret for at beskytte barnets personlige og økonomiske interesser.

Testamente er en anden mulighed for forældre til at udtrykke deres ønsker for barnets fremtid. Her kan de angive, hvem der skal have forældremyndigheden eller fungere som værge.

Børneopsparing er en økonomisk sikring, hvor forældre kan spare op til barnet frem til dets 21. år. Dette giver barnet en økonomisk buffer ved overgangen til voksenlivet.

For ældre børn og unge kan en almindelig fuldmagt være relevant. Den giver mulighed for at handle på den unges vegne i specifikke situationer, f.eks. ved kontakt med myndigheder eller banker.

Det er vigtigt at overveje barnets alder og modenhed ved valg af løsning. Formålet er altid at sikre barnets tarv og fremtid bedst muligt.

Brug for hjælp til skødeskrivning?

Find skødepakke der passer til dine behov:

Scroll to Top