Forside » Fremtidsfuldmagt » Bliver en fremtidsfuldmagt registreret i personbogen?

Bliver en fremtidsfuldmagt registreret i personbogen?

Af Skøde Centret

Fremtidsfuldmagter er et vigtigt redskab for mange danskere, der ønsker at planlægge for fremtiden. Disse fuldmagter giver mulighed for at udpege en betroet person til at handle på ens vegne, hvis man selv skulle blive ude af stand til det.

En fremtidsfuldmagt bliver registreret i Personbogen, når den sættes i kraft. Dette sker efter Familieretshuset har truffet afgørelse om, at fuldmagten skal træde i kraft. Registreringen i Personbogen gør fremtidsfuldmagten offentligt tilgængelig.

Processen med at registrere en fremtidsfuldmagt involverer flere trin. Efter den digitale registrering skal fuldmagten bekræftes hos en notar inden for seks måneder. Dette krav sikrer, at fuldmagten er gyldig og kan bruges, når behovet opstår.

Fremtidsfuldmagtens Faser

En fremtidsfuldmagt gennemgår to vigtige faser: oprettelse og ikraftsættelse. Disse faser sikrer, at fuldmagten er gyldig og kan træde i kraft, når fuldmagtsgiveren har brug for det.

Oprettelse

Oprettelsen af en fremtidsfuldmagt sker digitalt via www.tinglysning.dk. Fuldmagtsgiveren skal være fyldt 18 år og være i stand til at handle fornuftsmæssigt. Ved oprettelsen defineres fuldmagtens omfang, herunder økonomiske og personlige forhold.

Fuldmagtsgiveren vælger en eller flere fuldmægtige, som skal varetage opgaverne. Det er vigtigt at vælge personer, man har fuld tillid til. Fuldmagten skal underskrives digitalt med MitID.

En notar skal bekræfte fuldmagtsgiverens identitet og evne til at oprette fuldmagten. Dette sikrer, at fuldmagtsgiveren forstår konsekvenserne af handlingen.

Sættes i Kraft

Fremtidsfuldmagten træder først i kraft, når fuldmagtsgiveren ikke længere er i stand til at varetage egne anliggender på grund af svækket mental funktion. Ikraftsættelsen kræver en vurdering fra Familieretshuset.

Processen indledes med en anmodning, typisk fra den fremtidige fuldmægtige. En lægeerklæring skal dokumentere fuldmagtsgiverens mentale tilstand. Familieretshuset undersøger sagen og træffer beslutning om ikraftsættelse.

Ved ikraftsættelse offentliggøres fremtidsfuldmagten i Personbogen. Dette skaber klarhed for alle involverede parter, inklusive banker og andre institutioner. Fuldmægtigen kan nu repræsentere fuldmagtsgiveren i de angivne forhold.

Registrering i Personbogen

Fremtidsfuldmagter registreres ikke i Personbogen. I stedet oprettes og underskrives de digitalt på tinglysning.dk.

Efter oprettelsen skal fremtidsfuldmagten vedstås for en notar ved byretten. Dette sikrer dokumentets gyldighed og autenticitet.

Personer, der er fritaget for digital post fra det offentlige, kan få oprettet en fremtidsfuldmagt ved henvendelse til Familieretshuset.

Når en fremtidsfuldmagt oprettes, bliver den offentliggjort. Dette skaber klarhed om fuldmagtsforholdet for alle involverede parter, herunder fuldmagtsgiver, fuldmægtig(e) og eventuelle tredjeparter som f.eks. banker.

Offentliggørelsen af fremtidsfuldmagten sikrer også, at den kan fungere efter hensigten, når behovet opstår.

For at oprette en fremtidsfuldmagt skal man være fyldt 18 år og være i stand til at handle fornuftsmæssigt. Det betyder, at man skal kunne forstå konsekvenserne af at oprette en fremtidsfuldmagt.

Personer under værgemål kan ikke oprette en fremtidsfuldmagt.

Tinglysningsretten håndterer registreringen af forskellige dokumenter, men fremtidsfuldmagter hører ikke under deres ansvarsområde i Personbogen.

Familieretshusets Rolle

Familieretshuset spiller en central rolle i forbindelse med fremtidsfuldmagter. De har ansvar for at sætte fremtidsfuldmagter i kraft, når behovet opstår.

Når en person ønsker at oprette en fremtidsfuldmagt, kan Familieretshuset assistere med processen. Dette er særligt relevant for personer, der er fritaget for digital kommunikation med det offentlige.

Familieretshuset modtager og behandler anmodninger om at sætte fremtidsfuldmagter i kraft. De vurderer, om betingelserne for ikraftsættelse er opfyldt.

I tilfælde hvor en person er under værgemål, kan Familieretshuset ikke godkende oprettelsen af en fremtidsfuldmagt. Værgemål og fremtidsfuldmagt kan ikke eksistere samtidig for samme person.

Familieretshuset fører også tilsyn med fremtidsfuldmagter. De kan behandle klager over fremtidsfuldmægtige og iværksætte en værgemålssag, hvis det vurderes nødvendigt.

Ved tilbagekaldelse af en fremtidsfuldmagt spiller Familieretshuset også en rolle. De håndterer processen for at sikre, at tilbagekaldelsen registreres korrekt.

Familieretshuset sørger for, at ikraftsatte fremtidsfuldmagter registreres i Personbogen. Dette gør dem offentligt tilgængelige og sikrer transparens i systemet.

Brug for hjælp til skødeskrivning?

Find skødepakke der passer til dine behov:

Scroll to Top