Forside » skilsmisse » Sådan ændrer du ejerskab på boligen efter skilsmisse

Sådan ændrer du ejerskab på boligen efter skilsmisse

Af Skøde Centret

Ved en skilsmisse skal ejerskabet af den fælles bolig ofte ændres. Dette kan ske på flere måder, afhængigt af parrets situation og ønsker.

En mulighed er, at den ene part overtager boligen. I dette tilfælde skal der udarbejdes et skilsmisseskøde. Dette dokument overfører ejendomsretten fra begge parter til den ene.

Parret kan også vælge at sælge boligen og dele provenuet. En ejendomsmægler kan hjælpe med at fastsætte en fair markedspris.

Hvis parterne er uenige om boligens værdi, kan de få en uvildig vurdering. Dette kan være nyttigt for at sikre en retfærdig bodeling.


Brug for hjælp til skødeskrivning?

Find skødepakke der passer til dine behov:


En bodelingsoverenskomst er ofte nødvendig. Den beskriver, hvordan parret deler deres fælles formue, herunder boligen.

Hvis boligen er særeje, påvirkes den ikke af skilsmissen. Dette kan være fastlagt i en ægtepagt.

Parterne bør overveje deres økonomiske situation nøje. Den, der overtager boligen, skal kunne finansiere købet og fremtidige udgifter alene.

Hvornår skal ændringen registreres i tingbogen?

skilsmisse

Ved skilsmisse er det vigtigt at registrere ændringer i ejerskab af boligen i tingbogen. Dette skal ske så hurtigt som muligt efter skilsmissen er endelig.

Tinglysning af det nye ejerskab sker ved at anmelde et skøde til Tinglysningsretten. Skødet dokumenterer overdragelsen af ejendommen fra begge ægtefæller til den ene.

Hvis der er lån i ejendommen, skal långivere informeres og evt. give samtykke. Nye lånedokumenter som ejerpantebrev skal også tinglyses.

Vigtige frister at huske:

  • Anmeldelse af skøde: Hurtigst muligt
  • Betaling af tinglysningsafgift: Senest ved anmeldelsen

Tingbogen er offentligt tilgængelig. Hurtig opdatering beskytter mod tredjemands dispositioner over ejendommen baseret på forældede oplysninger.

Er det nødvendigt at få godkendelse fra realkreditinstituttet når den ene part overtager ejendommen?

Når den ene part i et skilsmisseforløb ønsker at overtage ejendommen, er det nødvendigt at indhente godkendelse fra realkreditinstituttet. Dette skyldes, at realkreditinstituttet skal vurdere den tilbageværende parts økonomiske situation.

Realkreditinstituttet vil typisk kræve en ny værdiansættelse af ejendommen. Dette sikrer, at lånet fortsat overholder lovgivningens krav om maksimal belåning i forhold til ejendommens handelsværdi.

Den tilbageværende part skal kunne dokumentere tilstrækkelig indkomst til at stå for lånet alene. Realkreditinstituttet vurderer ofte, om personen kan låne et beløb svarende til 3-4 gange årsindkomsten.

Friværdien i boligen spiller også en rolle i vurderingen. En høj friværdi kan styrke den tilbageværende parts position over for realkreditinstituttet.

Hvis ejendommens værdi er steget siden købet, kan det være en fordel at få en ny ejendomsvurdering. Dette kan potentielt øge lånemuligheden for den tilbageværende part.

Processen for godkendelse involverer typisk følgende trin:

  1. Indsendelse af økonomiske oplysninger
  2. Vurdering af ejendommens markedspris
  3. Beregning af ny belåningsgrad
  4. Vurdering af den tilbageværende parts låneevne

Det er vigtigt at være opmærksom på, at realkreditinstituttet kan stille krav om ændringer i lånevilkårene ved overtagelse af ejendommen.

Hvordan håndteres gæld i forbindelse med ejerskifte efter skilsmisse?

Ved ejerskifte efter skilsmisse er håndtering af gæld et centralt spørgsmål. Den fælles gæld i boligen skal fordeles mellem parterne.

Gældsovertagelse er en mulighed, hvor den part, der overtager boligen, også overtager den tilknyttede gæld. Dette kræver godkendelse fra långivere.

Parterne bør nøje gennemgå alle passiver relateret til boligen. Dette inkluderer huslån, prioritetslån og eventuelle andre hæftelser.

En opgørelse over boligens aktiver og passiver er afgørende. Dette danner grundlag for en retfærdig fordeling af værdier og forpligtelser.

Det er vigtigt at tage højde for fremtidige udgifter. Dette inkluderer vedligeholdelse, ejendomsskatter og forsikringer.

Hvis boligen udlejes, skal lejeindtægter og relaterede forpligtelser også indgå i overvejelserne ved gældsfordelingen.

Et detaljeret budget for boligens fremtidige økonomi kan være et nyttigt værktøj. Det hjælper med at sikre, at den overtagende part kan håndtere de økonomiske forpligtelser.

Brug for hjælp til skødeskrivning?

Find skødepakke der passer til dine behov:

Scroll to Top