Har du brug for hjælp til skødeskrivning?
Find den rette skødepakke til dine behov.
Forside » Boligkøb » Førstegangskøber af bolig: Sådan undgår du faldgruber

Førstegangskøber af bolig: Sådan undgår du faldgruber

ejerlejligheder

Af Skøde Centret

At købe en bolig for første gang er både spændende og skræmmende. Det er et stort skridt at tage, men det behøver ikke at være overvældende. Det kan være hjælpsomt at være godt forberedt, så du ved, hvad du skal have i tankerne og hvad du skal sørge for. I dette indlæg gennemgår vi de vigtigste ting, du skal vide som førstegangskøber af bolig.

Undersøg dine økonomiske muligheder

Som førstegangskøber tænker man ofte, at det kan være svært eller nærmest umuligt at komme ind på boligmarkedet i de store byer.

Som boligkøber skal du selv stille med 5 procent af den samlede købssum og 5 procent af låneomkostninger. De resterende 95 procent af huset kan du låne i realkreditlån (80 procent) og i et boliglån (15 procent).

En førstegangskøber uden opsparing kan i visse tilfælde få dispensation fra kravet om udbetaling på 5 procent, fx hvis indtægten er steget væsentligt, samt hvis den tidligere indkomst ikke gav mulighed for at sætte penge til side.


Brug for hjælp til skødeskrivning?

Find skødepakke der passer til dine behov:


Svært at købe bolig, trods lave renter

På trods af afdragsfrie lån, bliver det generelt sværere og sværere at komme ind på boligmarkedet som førstegangskøber, grundet de høje boligpriser i byerne.

Det væsentligste i første omgang som førstegangskøber er derfor at få styr på, hvordan du fremskaffer udbetalingen og hvorvidt du kan låne de resterende 95 procent.

De fleste førstegangskøbere er nødt til at låne penge, når boligen skal købes. Hvis du skal låne penge til din nye bolig hos et realkreditinstitut eller hos en bank, er der ofte stor forskel på hvor du finder det billigste lån. Det kan derfor være en rigtig god idé at få flere tilbud fra forskellige banker, og derefter sammenholde disse tilbud, og eventuel bruge disse tilbud til at forhandle. Det handler om at du kan få finansieret dit førstegangskøb så billigt som muligt. Dette gælder specielt i forhold til bidragssatserne på realkreditlånet og så naturligvis i forhold til bankens gebyrer.

Hvilken type bolig har jeg behov for?

Det næste skridt, du skal tage som førstegangskøber af bolig, er at undersøge, hvilken type bolig du har brug for. Det kunne være et hus eller en ejerlejlighed, som begge har sine fordele og ulemper. Forskellen er, at med et hus får du typisk mere plads og privatliv, men det er også dyrere end at købe en ejerlejlighed. Med en ejerlejlighed får du mindre plads og større nærhed til andre, men den er også billigere at købe og har ofte en lavere ejerudgift. Det er derfor vigtigt at overveje, hvilken type bolig der passer bedst til din livsstil og økonomi.

Hvordan lægger jeg et budget?

Det er vigtigt at få overblik over din økonomi. Når du har trukket dine faste udgifter fra dit rådighedsbeløb, har du en fornemmelse af hvor dyr en bolig du kan købe.

Når bankerne vurderer din lånesag, bruger de begrebet “gældsfaktor”. Gældsfaktoren er et udtryk for hvor meget din gæld maksimalt må udgøre i forhold til husstandsindkomsten. En tommelfingerregel er, at din gæld maksimalt må være 3,5 x den årlige husstandsindkomst.

Når du har fået styr på din nuværende økonomi, skal du i gang med at få overblik over, hvordan dit månedlige budget ændrer sig, hvis du køber ejerbolig. Dette tal kender du dog først præcist når du ved hvilken bolig du vil købe. Der bør i budgettet også være plads til uforudsete ekstra omkostninger på boligen.

Det er en god ide at inddrage banken i denne budgetfase. De kan hjælpe med at få det økonomiske overblik. Når du har været i snak med din bank omkring et boligkøb, kan de efterfølgende udstede en forhåndsgodkendelse, der angiver, hvor meget du kan låne i den pågældende bank/kreditforening.

Hvad betydning har beliggenhed?

Beliggenheden er vigtig for de fleste førstegangskøbere, men mange har måttet give køb herpå. 6 ud af 10 førstegangskøbere har grundet de høje boligpriser affundet sig med en anden beliggenhed end ønsket i forbindelse med boligkøbet.

Er der behov for juridisk rådgivning?

I forbindelse med et boligkøb, vælger mange førstegangskøbere at spare pengene til juridisk rådgivning, når de køber bolig, fordi de tror, at de kan stole blindt på ejendomsmægleren, der forsøger at sælge huset. Andre ved simpelthen ikke, at de har et reelt behov for rådgivning.

Det er vigtigt at understrege, at tinglysning af et skøde ikke i sig selv har noget med rådgivning at gøre. Selvom du som køber får et skøde på boligen, betyder det ikke at en professionel har taget ansvar for at handlen hænger sammen rent juridisk.

En god køberrådgiver vil ofte tage sig af de juridiske dokumenter i forbindelse med boligkøbet, hvilket sikrer, at du som køber ikke ender med at træffe forkerte beslutninger.

Er der behov for en byggeteknisk gennemgang?

En byggeteknisk rådgiver er ofte også relevant og pengene er normalt givet godt ud. Springer du over byggerådgiveren, risikerer du at løbe ind i ubehagelige byggetekniske overraskelser, når du har overtaget boligen.

Faldgruberne er mange, når du køber bolig for første gang, og derfor kan det betale sig med grundig forberedelse, inden købsaftalen underskrives.

Som minimum anbefales det at du får indsat et rådgiverforbehold i købsaftalen inden du underskriver denne hos ejendomsmægleren.

Gode tips

1. Sørg for at få rådgivning fra en professionel, der er specialiseret i køb og salg af boliger.

2. Gør dig klar til at undersøge alle dokumenter vedr. boligen, såsom ejendomsdokumenter, forsikringspolicer og kontrakter.

3. Prissætning af boliger varierer stort fra marked til marked, så undersøg priserne på boliger i området og sørg for at få en god ide om priserne, før du køber.

4. Få en teknisk gennemgang af boligen, så du er klar over eventuelle skjulte skader eller andre fejl, der kan få betydning for prisen.

5. Sørg for at du har dit lån godkendt, inden du starter et køb.

6. Få en økonomisk samtale med din rådgiver for at sikre, at du har råd til at købe den bolig, du ønsker.

Konklusion

At købe bolig er et stort skridt, og der er mange ting, som førstegangsboligkøbere skal tage højde for. Det er vigtigt at få professionel rådgivning, hvis du ønsker at sikre, at du ikke begår fejl og risikerer at overbetale. Sørg også for at have styr på de forskellige dokumenter, der hører til boligen, samt at få en teknisk gennemgang af boligen, inden du underskriver købsaftalen.

Brug for hjælp til skødeskrivning?

Find skødepakke der passer til dine behov:

Scroll to Top